Achter het behang plakken of toch maar praten?

Zijn kamer opruimen, zichzelf onderhouden, huiswerk maken. Hoe krijg je je (pre)puber zover dat hij dingen doet waar hij eigenlijk geen zin in heeft? Puberdeskundige Marina van der Wal geeft tips voor een luie puber.

Kamer opruimen

Pubers gaan voor spanning, lol of voordeel. Dus maakt het lollig. Of maak het voordelig. Dat is best moeilijk waar het je kamer opruimen betreft. Je kunt ervoor kiezen om alles gewoon te laten liggen zoals het ligt. De vieze bekers, snoeppapiertjes en kleding op de grond. Heeft je kind op een gegeven moment geen schone kleding meer? Jammer dan. Zo zal hij leren om de vuile was uiteindelijk toch in de wasmand te stoppen. Opruimen biedt dan opeens wél voordelen: schone kleding.

Zichzelf schoon houden

Jongens ‘douchen’ vaak het liefst met deodorant. Onder de douche gaan is gedoe en daar hebben ze geen zin in. Je kunt het erop aan laten komen en wachten tot een klasgenoot er iets van zegt. Je kunt ook zeggen: je krijgt nieuwe kleren als je jezelf goed verzorgt. En daaronder versta ik dat je minimaal twee keer per week doucht en je haren wast. Vraag ook eens waarom hij niet graag doucht, als dat zo is. Misschien wil hij ’s morgens liever slapen en is ’s avonds douchen een betere optie.

Huiswerk

Aan dit gezegde denk ik vaak als het om pubers gaat: ‘Je kunt een paard wel naar de drinkbak leiden, maar je kunt hem niet dwingen om te drinken.’ Voor pubers is een berg huiswerk vaak onoverkomelijk. Ze zien al snel een grote warboel aan info en plannen is op deze leeftijd niet het sterkte punt. Ga iedere zondag even met je kind zitten. Pak de familie-agenda en de schoolagenda (of digitale agenda) erbij. Wat hebben we allemaal te doen de komende week en hoe zorg je dat je alles op tijd afkrijgt? Zet samen met je puber de warboel op een rijtje, dan kan hij van daaruit met zijn huiswerk aan de slag. Dat moet hij toch zelf leren doen.

Praten met je puber

Volwassenen hebben nogal snel de neiging om een waardeoordeel te geven. Zit je kind bijvoorbeeld tv te kijken, dan roep je: ‘Hang je nou alweer voor de tv? Moet je geen huiswerk maken?’ (Met andere woorden: ik vind het maar niks dat jij voor de tv hangt.) Pak het eens anders aan, zeker als je het contact met je puber wilt verbeteren. Ga naast hem zitten en vraag: ‘Wat maakt dit programma zo leuk?’ Of vraag hem wat hij precies doet als hij een game aan het spelen is. Zo krijg je sneller een leuk gesprek en leer je je kind ook nog beter kennen.

Social Media

Wil je weten wat je puber bezighoudt, vraag dan ook eens of er die dag nog iets grappigs is gebeurd op Snapchat/Minecraft/Youtube of andere social media of games waar hij veel mee bezig is. Waarschijnlijk geeft dat een goed inkijkje in zijn leven. Misschien krijg je een filmpje te zien over een leraar die gek deed, of hoor je wie er liefdesverdriet heeft of over vrienden die zich opeens vreemd gedragen. Vraag door, maar probeer de waarom-vraag te vermijden. Dat voelt voor hem al snel alsof je hem ter verantwoording roept, en als pubers iets irritant vinden…

Lees verder op oudersvannu.nl